onsdag 30 november 2011

Det kan stämma faktiskt...

Hur får man hela familjen att umgås?

Man placerar alla datorer i samma rum förstås!

Testinlägg

Testar den officiella Blogger Appen

Verktyg

Efter att under en lång rad av år besökt diverse julmarknader har jag insett följande:

Det räcker inte med att ha de rätta verktygen. Man måste veta vilket material som krävs och hur man använder verktygen. Och inte nog med det, man måste ha en förmåga att skapa objektivt tilltalande föremål...



tisdag 29 november 2011

Avslöjande bilder på Gävlebocken!

Gävles stolthet med en karl i baken?!

Vi har försökt få en kommentar till bilderna av bocken, men han har inte låtit sig avhöras.

Det ligger nu ett förslag på ändringar i djurskyddslagen på riksdagens bord som bl.a. förbjuder tidelag. Om det är föranlett av detta avslöjande låter vi vara osagt...





Sveriges godaste köpepepparkakor

bakas nog av Bodins bageri i Gävle...




måndag 28 november 2011

"Kineseri"


"Petighet med (meningslösa) regler och bestämmelser." 

(Wikipedia)


söndag 27 november 2011

Oändligt


”Bara två saker är oändliga:
universum och mänsklig dumhet.
Och när det gäller universum
är jag inte så säker.”

Albert Einstein



- Posted using BlogPress from my iPad

lördag 26 november 2011

Vår pension...

Kåpan meddelar nu att de sänker den garanterade räntan från 2 procent till 0,3. Någon mer än mig som insett att något att leva av på äldre dar måste man nog ordna själv?



På auktion...


Så mycket god konst det finns, som skapats med så mycket ångest, som inte kan hängas på en vägg.


Good enough

Gör inte "det bästa", till "det möjligas" fiende.



fredag 25 november 2011

Mer sann och allvarlig än man först kan tro...





Visst är det så.

Även spegelvänt för att passa männen, även om de har helt andra preferenser och möjligheter i vårt fortfarande patriarkala samhälle.



torsdag 24 november 2011

Hälsingestintor...

Tre killar gifte sig med varsin tjej :

Den första gifte sig med en skånska och sa till henne, när jag kommer hem från jobbet ska huset vara städat och klart. Första dagen såg han inte någonting, men andra dagen var huset städat och fint.

Andre killen gifte sig med en stockholmeska och sa till henne, när jag kommer hem ska huset vara städat och tvätten fixad. Första dagen såg han inte någonting o...ch inte den andra dagen heller, men den tredje dagen var allt klart och fint.

Tredje killen gifte sig med en Hälsingestinta, han sa åt henne, när jag kommer hem ska huset vara städat, tvätten fixad och maten stå på bordet. Första dagen såg han inte någonting och inte andra eller tredje dagen heller, men på fjärde dagen kunde han se lite grann på vänster öga och röra högerhanden så pass mycket att han kunde göra sig en macka…


Varför dansa långsamt egentligen?

"långsam dans är bara mental uthållighetsträning"

Sofia Macar



onsdag 23 november 2011

Anno 1790

"- Måste vi alltid vara så vaksamma?
- Det är en grym natt därute. Mörkret och kylan tränger så lätt in genom springorna och förmörkar mäns hjärta. Gå ditut och tänd en eld"



Så det kan slumpa sig...

Så det kan slumpa sig... (för Ödet vet jag inte om jag tror på...)
En gång för länge, länge sedan  (mitten på 1990-talet) så bodde och arbetade jag i Leksand.

Varje midsommar så har Leksand midsommarfirande i den stora isälvsgropen Sammilsdal. Tusentals människor samlas då på gropens slänter för att delta i traditionell stångresning och dans. Även jag var förstås där. Var ska man annars vara på midsommar om inte i Leksand?

Jag och min vän Anders Ståhl bevistade alltså evenemanget, och med mig hade jag min gamla analoga systemkamera. Jag fotade en hel del, men ett av fotona blev extra bra. Det föreställde en av de kullor som gick runt och samlade in kollekt bland alla deltagare.

På den tiden så hade jag återupptagit min hobby att måla i olja. Kanske mest inspirerad av Anders som redan då hade målat mycket, och idag är en etablerad konstnär. En annan inspirationskälla är de talrika konstverken som hänger i diverse offentliga miljöer i Leksand, bl.a. på tingsrätten, där jag arbetade.

Summa summarum. Den fina bilden resulterade i ett inte lika fint försök att måla en tavla. Proportionerna blev inte de rätta så tavlan passade sig bäst i dunkla miljöer. Och nu står den så dunkelt den kan stå, på vinden.



Nu, i moderna tider, så har jag roat mig med att på Facebook lägga ut bilder på några av mina gamla "tavlor". Så skedde även med denna tavla.

Det dröjde dock inte länge tills en av mina FB-vänner, Malin (som är AT-läkare i Sundsvall), hörde av sig och påstod att det var hon som var på bilden. Jag var förstås övertygad om att hon skojade, men jag var tvungen att kontrollera det hela. Så igår kväll började sökandet. Bilden hittade jag förstås inte, men till slut hittade jag negativet. Med hjälp av en negativskanner så kunde jag få fram en ny bild. Det visade sig att Malin hade rätt, det var hon på bilden. En chans på miljonen!

Så efter denna upplevelse så kommer nog inte våra danser att vara sig lika längre... I vart fall inte för mig...


Upphovsrättshavare: Sven Jonsson, Sofia Macar samt Karolina Sjöström


tisdag 22 november 2011

LED-ljus i adventsstaken?

Glöm det! Jag testade det förra året, och det var en besvikelse.

Det finns idag inga LED-ljus som kan framkalla samma varma känsla som vanliga glödlampor. Det återkastade sekundärljuset från omgivande material och föremål är heller inte behagligt.

Om man, som jag, även har adventsstakar i kalla utrymmen så får man heller inte den vackra effekten med upptinad frost på rutorna. LED-lamporna producerar för lite värme för att uppnå den effekten.

"my tuppence worth"


Fördelen med att inte vara vacker

Fördelen med att inte vara vacker är att när någon tycker om dig, så är det med stor sannolikhet din egen förtjänst.

Sen är det så mycket lättare att nå framgång när man kan använda sig av överraskningsmomentet och träffa folk i veka livet, där de är som svagast. Inte sällan har man nått väsentlig framgång långt innan "motståndaren" kunnat ana omfattningen av "angreppet" ;-)




Snart ökar konkurrensen om trädråvaran.

"Based on current projects Swedish Biofuels AB is planning on making RIJP fuel available in progressively increasing volume 1,000mt in 2013, 10,000mt in 2015 and 100,000mt in 2018."

swedishbiofuels.se




söndag 20 november 2011

Framtiden

"Det bästa sättet att förutspå framtiden, är att skapa den"

Peter F. Drucker



När inte hjärtat är med på hjärnans ställningstaganden

När inte hjärtat är med på noterna så gör det mycket ondare att ge ett nej, än att ett nej.
För då kan man inte trösta sig med att han/hon kanske kommer att ångra sig...

Jag måste komma ihåg att inte utsätta mina barn för en situation där de tvingas tacka nej på det sättet. De höll på att inte bli till på grund av en sådan situation.


lördag 19 november 2011

Fasader

Karin Thunderg:

"När jag träffar nya människor, oavsett om det är på kalas eller i ett intervjusamnanhang, är det när masken rämnar, fasaden spricker, som det blir spännande"

Visst är det så! Innan dess är det ju bara trist.

Själv är jag bra på att blottlägga mig. Säkerligen lite fööör bra... :-/



fredag 18 november 2011

Berusade män...

Är i mina ögon patetiska. Deras förmåga till att hålla en intressant konversation minskar drastiskt och antingen tar reptilhjärnan kommandot eller så visar de tydligt att de bara vill bli älskade och få en kram (vilket de inte skulle våga be om även om de druckit).

Men hur upplevs de hos Er kvinnor? Inte lika patetiska som jag tycker att dom är väl? Ni kanske bara blir glada över att få den odelade uppmärksamhet ni själva längtar efter?



torsdag 17 november 2011

Super!

Meny i P1, med Tomas Tängby.

Förgyller verkligen tillvaron.



Börjat mäta

Jag har börjat mäta upp en av de skönaste fåtöljer jag suttit i. Detta för att kunna inspireras av den när jag bygger min nya soffa.

Jag användet då en intressant app för dokumentationen. med denna kan du ange måtten direkt på ett foto.

Appen heter "My measures"




Nya perspektiv

Ibland behöver man bara byta perspektiv. Jag och Erik har testat att sova i ett av mina nya rum den här veckan. Han i en koja av filtar och jag på en uppblåsbar madrass. Egentligen räcker det att bara lägga kudden på fotändan av sängen och vända på sig en natt för att få sya inblickar i hur man har det, både fysiskt och själsligt.

När jag målade i olja så var det väldigt nyttigt att se på sitt alster i en spegel för att se hur tavlan "egentligen" såg ut. Annars blev man så självblind...



(Svante är chefredaktör på Elle interiör)

onsdag 16 november 2011

Det måste vara så frustrerande.

Igår kom jag att tänka på det. Jag vet inte riktigt varför, men jag såg det så tydligt. Jag kunde till och med leva mig in i känslan.

Jag tänkte på hur det är att vara kvinna och år efter år se ännu en årskull yngre kvinnor komma och ta del av arbetena, männen och vuxenlivet.

Det kan inte vara lätt, särskilt när männen är som dom är...





Kvinnliga fantasier...


tisdag 15 november 2011

Manliga fantasier...

Amerikabrevet

Jag hittade det för några år sedan i sågspånet på vinden över den gamla bagarstugan.

Bara inledningen "Bishopp Hill Den 18/9 1882" säger en hel del om varför de begav sig av...




måndag 14 november 2011

Danska krav på fönster

"Danmarks geografiska läge med hav på tre sidor gör fönstren hårt utsatta för väder, vind och hög luftfuktighet. Dansk fönsterindustri har därför egna, mycket höga kvalitetskrav.
Träfönster ska bestå av 90 procent kärnvirke... Alla ämnen ska vara helt kvistfria."

Källa: Holmen magasin



lördag 12 november 2011

På Vernissage

På vernissage i Bollnäs konsthall för att se Leif Nordlöfs husskulpturer.

Ja, det var förstås även annan konst där, men det var dessa jag kommit för att se.

Hans hus har ett speciellt och inspirerande formspråk. Man får verkligen lust att göra egna. Dock blev jag lite besviken på att han ägnat så lite tid åt detaljerna i sina skulpturer. Det hade gjort dem oemotståndliga.

Dock var de riktigt billiga och därigenom verkligen prisvärda!

Bland annat Kapten ZOOM stod för underhållningen :-)





Glitter

Glitter med silverbeläggning är snyggare. Det går nästan inte att få tag på längre. Säkert pga att det är giftigt...





Walk tall!

Mark: - Walk tall.

Torres: - What?!

Mark: - All you can do is to be brave enough to get out there
            you fought... you loved... you lost.
            Walk tall Torres!

Grey's Anatomy (S5E12)

torsdag 10 november 2011

Ordning tack!

Det händer för mycket på för kort tid. Jag måste få ordning på allt som händer, få någon struktur på det hela och kunna gå tillbaka och se VAD som hände och NÄR.

Testar en ny app på telefonen "Momento". Egentligen tänkt för dagboksanteckningar, men den skulle kunna funka även för mig...


onsdag 9 november 2011

Blålera

Jag har tiggt till mig en mängd blålera från Skanska och Trafikverket. Leran fanns under banvallen på järnvägen därhemma och grävdes upp då man behövde förstärka grunden under "min" nya gångtunnel.

Blåleran ska användas till att komplettera den gamla lerkliningen på nedervåningen. Lerklining består till ca 1/4 av lera. Hur det kan gå till kan Ni se på TorpSaras bilder HÄR




Man ångrar sig bara om man fegar

"Man ångrar sig bara om man fegar.        *gammalt byggnadsvårdsordspråk. "



"TorpSara" i forumet på Byggahus.se

Så kan man väl inte göra, eller?

Fråga:

Kan man gå fram till en främmande person av motsatt kön och säga:

"-Hej! Du intresserar mig. Du ser trevlig ut och du väcker något i mig. Jag undrar om jag kunde få låna dig i en kvart eller så, bara för att få känna efter om min första impuls stämmer med verkligheten?"

Jag bara undrar. För så gör vi i dansvärlden.

Men skulle det fungera även i vardagen?  På ett varuhus till exempel?


Jag gillar grovisar!

Det är en skön känsla att ha entreprenad- eller skogsmaskiner i arbete. Dom jobbar dygnet om, eller långa dagar, och arbetsresultatet syns tydligt. Så här under den mörka årstiden så ser man deras lysen både kvällstid och när man går upp på morgonen. Något som får mig att känna mig mer i händelsernas centrum än man känner annars, här ute på landsbygden.



Igår brast det...

Jag grät som jag inte gjort sedan... Uppsala 1992.

Men det fick inte vara länge. Tiden var knapp och allt ansvar låg på mig.

Det är inte lätt att vara ensam kvar. Men det finns många som har det värre än mig, så att bita ihop var nog rätt sätt att hantera situationen denna gången.

Julie Roberts - "Break Down Here"



söndag 6 november 2011

På premiär!

Jag var på Melissa Horns turnépremiär i Gävle. Jag, några par och hundratals sökande unga kvinnor.

Melissas texter är extremt självutlämnande. Det märks att hon är en kvinna som upplevt massor av besvikelser och gjort många misstag i sitt korta liv. Trots det har hon sinnesnärvaron och och perspektivet att skildra sina upplevelser i text och musik.

När man ser henne så går det inte att låta bli att slås av hennes utstrålning av självsäkerhet och närvaro i tid och rum. Det i kombination med hennes enkla klädsel och frånvaro av styling gör att respekten för henne inte kan bli större. Att inte förälska sig i henne IRL är svårt.

Men jag gissr att så snart hon inte omges av musiker och inte håller i en gitarr så återgår hon till att vara den unga förvirrade kvinna hon sannolikt är. Lika förvirrad som vi andra inför livet mysterier.

Mina favoriter från konserten var "På låtsas" (vid tillfället framförd i lägre tempo) och "Kungsholmens hamn"

Melissa Horn - "Kungsholmens hamn"





Melissa Horn - "På låtsas"



Pandoras ask

Facebook är ett fantastiskt verktyg för vänner, men en Pandoras ask för de som älskar varandra.


- Posted using BlogPress from my iPad

Vänner

Ibland saknar jag verkligen att ha en nära vän att bara snabbt kunna åka över till.


- Posted using BlogPress from my iPad

lördag 5 november 2011

Till Adele...

Adele... Inte för att det är en tröst, men...
Livet är inte så enkelt så att drömmar slår in. Livet är en kompromiss. Han har inte glömt dig, men kanske försökt förtränga dig.

"Det sliter på själens yta att minnas"

Adele - "Someone Like You"



Egna ord...

"Varför lämna något ofullbordat? Då blir man ju aldrig av med det."

Nyponen

Nyponen lyser röda i dikena längs min väg. Vackert kanske, men samtidigt ledsamt. Orsaken till det är att det inte brukar se ut på det sättet. Nyponen brukar plockas strax efter att de blivit frostnupna. Plockas av kvinnorna av den generationen som inte lät nypon förfaras eftersom de var en viktig del i det gamla självhushållet. Så sent som förra hösten bjöd jag några av damerna på kaffe under plockandet. Men i år lyser de med sin frånvaro.

Jag gissar att de inte längre orkar... :-/