torsdag 26 februari 2009

Gå ner i vikt? Ät mindre!

Så har det bevisats... Svd skriver att man i en amerikansk studie visat att ingen bantningsdiet är bättre än att helt enkelt minska på kaloriintaget. Det är något jag trott ända sedan vi var några studenter, boendes i en av Gästrike- Hälsinge- nations studentkorridorer på 90-talet, som beslutade oss för att gå ner i vikt. Vår metod var enkel. Se till att tillföra mindre energi än vad du förbrukar.

Vi började helt enkelt med att införskaffa kunskap, vi räknade kalorier och klockade våra fysiska aktiviteter och såg till att differensen var ca 1000 kcal per dag. Det fungerade jättebra, och gav många aha-upplevelser. Bl.a. kom vi fram till att vissa matvaror gav väldigt lite mättnadskänsla per kalori, t.ex. vitt bröd, ris och pasta. Andra gav det motsatta t.ex. köttsoppa, hårt bröd, gröt.

Vi höll oss dock inte till någon särskild kost, allt var tillåtet. Ville man äta en semla så fick man det. Matglädjen fick inte förstöras av några förbud.

En annan viktig princip var att det sociala livet (läs: studentlivet) inte fick drabbas. Det var tillåtet att gå på gasque och äta av allt som serverades och att dricka sig studentikost redlös. Det gör inte så mycket, bara det inte sker för ofta.

Bantningen skulle så långt möjligt förknippas med glädje, och det gjorde den!

Jag tappade 15 kg på ungefär lika många veckor, trots semlor, kladdkakor, caféer och gasquer!

Inga kommentarer: