torsdag 11 juni 2009

Husqvarna 535FBx


Husqvarnas nya röjsåg visades upp på ElmiaWood


Lite data från Husqvarna:

"Det är en röjsåg som kapar med kedja högre upp på stammarna, istället för klinga vid markhöjd.

Den nyutvecklade röjmetoden ger förutsättningar för naturlig kvistrensning. Kvarlämnade levande högstubbar skapar ljusbrist. Det bidrar till snabbare kvistrensning och ökad kvalitet på huvudstammarna. Toppröjsågens konstruktion ger också goda förutsättningar för brunnsröjning där man också kan kvista kvarstående träd i brunnens utkant.

Med den nya toppröjsågen förbättras ergonomin. Motorn på Husqvarna 535FBx bärs centrerad i en sele på ryggen med höftbälte som avlastar axlarna väsentligt. Ramen som bär upp skärutrustningen avlastar också armarna. Upphängningen har en elastisk infästning som lätt kan justeras för att få rätt kaphöjd och med den vridbara skärutrustningen, som gör det möjligt att såga både vertikalt och horisontellt, kan röjaren nå kvistar på upp till tre meters höjd.

Under utvecklingsperioden har Husqvarnas toppröjsåg testats i samarbete med SkogForsk. Testerna visar att med den nya röjmetoden kan skadade träd repareras samtidigt som skärmröjning och brunnsröjning blir enklare att utföra. Vidare visar testerna att sågen och den nya röjmetoden sänker användarens puls 10-15 procent, jämfört med användning av en vanlig röjsåg. Därmed ges utrymme för ökad kapacitet och i förlängningen lägre kostnader.

Husqvarna 535FBx kostar 7 995 kr + moms och finns i servande fackhandel över hela Sverige från årsskiftet 2009/2010.


Fakta om Husqvarna 535 FBx

Motor: 35 cm3
Effekt: 2,2 hk, 1,6 kW)
X-Torq motor med upp till 20 % lägre bränsleförbrukning och upp till 60 % mindre avgasutsläpp jämfört med traditionella tvåtaktsmotorer.
Svärdslängd: 13 tum [15 tum körde utvecklaren själv med]
Kedjehastighet: Mer än 20 m/sek
Ergonomisk, justerbar sele och höftbälte som ger balans och avlastning.
En justerbar elastisk infästning av skärutrustningen som gör det enkelt att anpassa höjden för röjning och som samtidigt gör det möjligt att rotera svärdet från vertikalt till horisontellt läge.
10-15 % lägre puls: tester genomförda i samarbete med SkogForsk visar att användare av den nya toppröjsågen sänker sin puls med i genomsnitt 10-15 %."



Det mest intressanta var dock inte datan ovan utan vad jag fick reda på av utvecklaren själv. Mer om detta senare...

Jag kommer dock att vara först i kön för att köpa den nya sågen vid årsskiftet!

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu är årsskiftet passerat och det är dags att berätta mer om Husqvaran 535FBx!

M V H

Träpatron