måndag 26 april 2010

Fick en fråga...

Jag funderar lite o kanske du kan hjälpa mig eller guida mig vidare till var jag kan få svar/hjälp/stöd: Vid separation o gemesam vårdnad, Ska barnen sjävla få avgöra boendefrågan?? Vad är bäst för barnen?

"Ska barnen själva få avgöra boendefrågan?? "
Kan föräldrarna inte tillsammans komma fram till en överenskommelse så återstår bara att tvista om vårdnad, eller boende i domstol. Ofta räcker det med att tvista om boendet. Att tvista om vårdnaden blir ofta en mycket "smutsigare" process. Att behöva avgöra frågan i domstol är tragiskt för alla parter men ibland den enda lösningen. Domstolen kommer att avgöra vad som är bäst för barnen. Detta är en väldigt svår uppgift för domstolen då ofta ord mot ord. Det som brukar vara avgörande för domstolens bedömning är den utredning som socialtjänsten brukar få göra innan en dom. Allmänt kan man säga att barnens egen vilja ofta följs då de är tillräckligt mogna att göra den typen av bedömningar, vilket brukar anses vara i 12-årsåldern.

Generellt sett vill jag ge följande råd om hur man bör bete sig om det blir tvist:
  • Var så öppen som möjligt om vad som hänt, din situation och dina planer för framtiden. Ärlighet varar längst även i dessa fall. Döljer Du något så kommer socialsekreterarna att se det på dig.
  • Undvik att bli alltför upprörd eller förtala den andra föräldern. Det är så lätt att man framstår som labil. Har Du problem med ditt humör, skriv då hellre till soc eller domstolen.
  • Se till att vara den föräldern som försöker hitta lösningar så att den andra föräldern ska kunna umgås med sina barn så mycket som möjligt. Domstolen tycker att det är viktigt att barnen får umgås med båda sina föräldrar (tom mördare har umgängesrätt). Är Du den föräldern som domstolen tror kommer att bäst kunna tillfredställa barnens behov av att få träffa den andra föräldern så har Du en klar fördel.
  • På sista tiden har rättsutvecklingen fått en olycklig utveckling. Numera kan det faktiskt vara en fördel med umgängessabotage. Det är dock självklart inget jag vill rekommendera med hänsyn till barnen.
  • Se till att ha den bästa advokaten/juristen (vilket kan vara oerhört svårt att bedöma själv)

"Vad är bäst för barnen?"
Det finns inte så mycket forskning i ämnet tyvärr. En bok som kan vara till ledning är Gunnar och Bente Öbergs bok "Vuxna skilsmässobarn berättar"

Blir det för "hattigt" med varannan vecka kanske 14 dagar i taget kan vara en lösning?


En sajt som har bra information i ämnet är FAMRATT.com.




1 kommentar:

Linda sa...

Hej igen! Tack för ditt svar!! Jag vill absolut försöka lösa detta själva utan tvister hit o dit, är rädd att barnen kan ta skada av det..Jag vill även absolut att barnen ska ha en fungerande relation med oss båda föräldrar..Vi har växelvist boende i dagsläget och trots att vårt samarbete inte alltid är det bästa hade vi inga planer på att förändra detta...tills nu..då det kommer flaggor från skola o förskola samt barnen själva...det var därför jag ställde frågan ifall barnen själv ska få påverka var de vill bo...särkilt med tanke på deras unga åldrar...återigen tack!! nästa steg blir skolkurator o förhoppningsvis kommer vi fram till en fungerande lösning, som får barnen att må så bra som möjligt.

Mvh Linda