onsdag 19 maj 2010

Text från Norrgavel

På temat inredning...

"Minimalism och materialism

Det finns ett kinesiskt talesätt som säger att om vi äger mer än 60 saker, så äger sakerna oss. Det är tankeväckande i vår tid. Trots dagens alla tidsbesparande hushållsmaskiner och nya informationsteknik, så arbetar vi lika mycket och det materiella tar mer tid i anspråk än någonsin. Nittonhundratalets sista år i Västerlandet börjar för alltfler att handla om friheten i att avstå. Längtan efter ett liv med färre prylar, ett liv som är mer fokuserat på relationer och rörlighet.

I den materialistiska värld vi har skapat reducerar vi oss själva till konsumenter. Inte enbart av prylar. I stället för att äta i full närvaro, konsumerar vi mat, godis, onödigheter. I stället för att mötas som de människor vi innerst inne är, så konsumerar vi ytliga kontakter, ja tom sex. Vissa väljer bort det materiella och konsumerar istället upplevelser, sport, resor, musik, nöjen. Ingen av dessa företeelser är i sig onda eller goda. Kvaliteten är helt beroende av med vilken kraft vi gör sakerna . Vi förväxlar vår existentiella längtan med materiella behov.

Ur detta föds paradoxen. Möbler och inredning är fullkomligt oväsentligt för vårt välbefinnande. Och samtidigt, om vi tar oss själva och vårt liv på allvar, så väljer vi naturligtvis möbler och inredning av god kvalitet, gjorda med kärlek. Ett uttryck för värdighet. Det som utmärker hus och bruksföremål i kulturer som vilar på ett existentiellt tänkande, är att allt utstrålar utsökthet. Man gör sakerna så fint det någonsin går. Men sakerna, rummen, husen är aldrig huvudsaken. De ska bara bilda en diskret bakgrund, vara till stöd för det som är viktigt i livet.

Sett i detta perspektiv framstår mycket av vår tids minimalism som väldigt materialistisk. Inspirationen hämtas från andligt mogna kulturer som den japanska eller shaker. Men det avskalade lyft ur sitt sammanhang är i sig varken bra eller dåligt. Minimalismen blir lätt ett manér, en lek med grafiska effekter, som har mycket lite med liv att göra. Färgaccenter och kontraster, upprepningar. Tre gerberor i rad eller tre kvadratiska glasskålar vardera med elva grafiskt illgröna äpplen. Vad har det med ett omaterialistiskt liv att göra?

Om detta finns också en liten österländsk pärla. Två vuxna män träffades. Den ene hade valt ett liv i askes. Förutom de kläder han bar ägde han endast ett föremål. En bönebok. Nu var han gäst hos sin gamle vän som bodde i ett stort palats fyllt av dyrbara ägodelar. De två tog en promenad i parken. Plötsligt hördes en stark knall och då de vände sig om såg de hela det förnämliga huset stå i lågor. Asketen blev fullkomligt utom sig och rusade i vild panik rakt in i elden för att rädda sin enda ägodel, den heliga skriften. Den rike mannen stod helt lugnt kvar. Försjunken i djup meditation. Huset brinner…. ja, alla mina ägodelar blir till aska och jord…. ja, mot min kind smeker en lätt försommarbris….. ja,…….. "
Erik Richter

Norrgavel.se


1 kommentar:

Anonym sa...

Så sant som det är sagt!

Du äger inget allt är till låns under en viss tid...Det man lånar ska man vara rädd om....
Du kom hit naken å går härifrån precis som du kom!

Det är lätt att gå vilse...å tappa de sanna värdena..
Om man är rädd om...så slipper man vara "rädd för"!!!