söndag 17 oktober 2010

Fler än jag som gillar pelargonier?

Bästa pelargonvintern

Fråga:

Hur gör jag för att övervintra pelargonerna?



Svar:

Pelargoner mår allra bäst av att övervintra inomhus på ett svalt (ca 12-15°) och ljust ställe. Montera upp extra belysning ett par dm ovanför plantorna. Det enklaste är att hänga upp lågenergilampor, men om du vill investera i riktig växtbelysning hittar du sådana i trädgårdsbutikerna. Använd inte vanliga glödlampor, de ger mer värme än ljus och pelargoner som inte får tillräckligt med ljus under vintern ränner iväg på höjden och blir klena. Koppla till en timer så att plantorna får ljus ca 14 timmar om dagen.

Visst, det går att vinterförvara pelargoner hur mörkt som helst, bara de står kallt (i så fall gärna jordkällartemperatur: 5°). Men då får man räkna med ett stort svinn och de som klarar sig blir inte alls lika fina som de pelargoner som övervintras ljust och svalt.

Putsa också bort alla vissnade blad och blomstänglar inför vinterförvaringen. Spara inte plantor som är angripna av ohyra, och förebygg gärna genom att stoppa ner pinnar med bekämpningsmedel i jorden på de som ska vara kvar. Ge dem bara en liten skvätt vatten varannan vecka under vintern och ingen krukväxtnäring alls förrän till våren, efter omplantering och beskärning, när de börjar växa igen

Källa: Svd:s trädgårdsblogg



1 kommentar:

matts sa...

Vilken snygg landskaps målning du har Vem?