måndag 22 november 2010

Att bedriva skogsbruk. En helt vansinnig investering ?

Artikel ur skogsstyrelsens tidskrift "SkogsEko" nr 4 år 2001, av Carl-Henrik Palmér





"Visst lönar sig skogsbruk. Åtminstone om man skall tro på ett prospekt från ett svenskt investeringsföretag. De lockar med 14 procent årlig avkastning om du investerar pengar i en skogsplantering. En insats på 12 500 kr växer enligt deras kalkylexempel till 90 000 kr på 15 år.
Men det här gäller tyvärr inte Sverige, utan teakplantering i Panama. För en minsta insats på 12.500 kr blir man delägare i en plantage. 60 träd planteras på ett tjugondels hektar. Om 15 år är de mogna för slutavverkning. Enligt investerarens kalkyl får då ägaren 90.000 kr netto i handen. 1.500 kr per träd.
Men som i alla investeringar finns det en stor osäkerhet. Investeringsföretaget ger inga garantier för den höga avkastningen. Tvärtom nästan. Deras råd är att man bara skall sätta en mindre del av sina pengar på teak. Som en "krydda" i portföljen.

Den kände ekonomijournalisten Anders Andersson är skeptisk till investeringen. "15 år är en mycket lång tidshorisont för en investering. Avkastningen är osäker …" sade han i radions program "Pengar och Rätt".

Ett svenskt prospekt?

15 år en lång tidshorisont! Tänk om man skulle göra ett liknande prospekt för en svensk granplantering. Det skulle kunna se ut så här. Vi har utgått från samma minimiareal som i Panama; ett tjugondels hektar: Bli delägare i svensk skog: Över 4 procent årlig avkastning!

För en minimi-insats av bara 500 kr blir du ägare till en svensk granplantering. 125 granar planteras på ett tjugondels hektar. I insatsen ingår plantering och en röjning.

Marken är bördig. Redan om 25 år kommer de första intäkterna. Då gallras skogen, och du får tillbaka 100 kr från dina 500 kvadratmeter. Netto i handen. Sedan gallras skogen två gånger till, vid 35 och 45 års ålder. Då får du tillbaka 325 kr resp. 800 kr. Redan efter 45 år är alltså själva investeringen betald. Med råge!
Vid 75 års ålder är det så dags för det stora klippet: då slutavverkas din skog och du får hela 6.725 kr i handen. Din insats på bara 600 kr har alltså vuxit till totalt 7.590 kr inklusive gallringarna. Det motsvarar en årlig avkastning på hela 4,3 procent.

Vansinnigt

Skulle det bli många napp på ett sådant prospekt för svensk granplantering? SkogsEko ringde upp Anders Andersson på tidningen Privata Affärer och frågade om det kan vara en klok investering.
- Definitivt inte var hans omedelbara svar. Det är vansinnigt att binda pengar på så lång sikt. Och det är så mycket osäkerheter. Virkespriser kan sjunka. Skogen kan förstöras av stormar, insekter och röta. Det kan dyka upp nya skatter. Sedan finns det naturligtvis andra värden kring skog. Men som ekonomisk investering kan det aldrig vara en klok affär. Inte med 75 års tidshorisont!
Efter detta mycket klara besked från en privatekonomisk rådgivare, kan man bara konstatera att marknaden nog inte skulle klara av att återbeskoga våra hyggen. För skogsvården och framtiden är det tur att vi har en skogsvårdslag."


Kontentan är alltså att det måste anses helt vansinnigt att investera i svenskt skogsbruk, ur ett ekonomiskt perspektiv. Just därför har vi en skogsvårdslag och en skogsvårdsmyndighet. För att tvinga markägarna att göra de investeringar de annars rimligtvis inte borde göra...



Inga kommentarer: