tisdag 23 november 2010

När behövs det samtycke från avbildade människor på fotografier?

"Svar: Samtycke från avbildade människor behövs normalt vid tre olika tillfällen;


a) när fotografiet ska användas i reklamsammanhang enligt lagen om namn och bild i reklam,


b) när det handlar om en beställd porträttbild enligt upphovsrättslagen 27 §. Om beställaren och den avbildade är olika personer behövs samtycke från såväl beställaren som den avbildade. Beställarens samtycke behövs alltid oavsett hur fotografiet ska användas och


c) när fotografiet anses vara en personuppgift enligt personuppgiftslagen och som på något sätt hanteras digitalt, t ex på Internet. Då behövs den avbildade personens tillstånd om denne riskerar att kränkas av hanteringen.


Samtycket från den avbildade, och i beställda porträttfallet, även från beställaren, ska vara aktivt. Det innebär att personen ska ha blivit tillfrågad och aktivt ha avgivit ett samtycke.


Samtycke krävs inte av efterlevande om personen på bilden är avliden, såvida det inte handlar om beställd porträttbild."

Källa: Svenska fotografers förbund


Vad menas då med kränkning?

I vilka situationer är en publicering av en bild en "kränkning"?

Personuppgifter är sedan den 1 januari 2007 publicerbara på Internet om de inte är kränkande eller förtalande. Att avgöra vad som är kränkande eller förtalande kan nog bara avgöras bild efter bild. Det troliga är dock att det skall vara ganska grovt för att falla under kränkande eller förtalande bild. Som exempel nämner förarbetena bilder på internet av pojk- eller flickvänner utan kläder. De rättsfall som finns rör också nakenbilder av flickvänner. Med ledning av dessa kan man sluta sig till att det är tillåtet att ta sådana bilder, men en publicering på internet av dessa är sannolikt en kränkning.

Inga kommentarer: