SvD Näringslivs krönikör Andreas Cervenka skriver i söndagen krönika om vårt pensionssystem. Kontentan är att vill man ha något att leva av på ålderns höst så är det säkrast att man spar ihop dessa pengar själv, annars talar allt för att du kommer att få det väldigt knapert.
"...2011 innebär en vändpunkt.
För första gången väntas antalet människor i Europa som är mellan 15 och 64 år att sjunka. Samtidigt accelererar antalet som är 65 år och över.
Med andra ord kommer snart de intäkter som flyter in till staten inte vara i närheten så stora att de räcker till för att uppfylla de löften om pensioner och sjukvård som har ställts ut.
Ekonomen Jagadeesh Gokhale uppskattade i en rapport för två år sedan att denna skillnad mellan löften och verklighet innebär att det fattas en summa motsvarande över fyra gånger brutto nationalprodukten för det genomsnittliga landet i Europa. Eller i runda slängar 48 000 miljarder euro för hela EU.
I USA beräknas hålet i socialförsäkringssystemen uppgå till 66 000 miljarder dollar. Med andra ord ett pyramidspel i en skala som får Bernie Madoff att framstå som en tonårssnattare.
Beräkningarna förutsätter att staterna kommer att hålla fast vid tidigare välfärdslöften, något som allt fler börjar inse är lika troligt som att bli oligark på Keno.
Inte minst eftersom många länder redan nu maxat sina offentliga kreditkort.
För att ens komma i närheten av balans krävs förändringar som är så radikala att det inte är så konstigt att politikerna dragit sig för att kavla upp ärmarna.
Banken Goldman Sachs uppskattar i en färsk rapport att pensionsåldern i Europa måste höjas med i genomsnitt tio år. Eller så tvingas staten, eller de framtida pensionärerna själva, spara ihop motsvarande mellan 5 och 10 procent av BNP varje år, en astronomisk summa. Europa kan också börja importera ung arbetskraft i en takt av mellan 3 och 5 procent av befolkningen årligen.
Alla tre alternativen kan få vilken politiker som helst att snegla nervöst mot nödutgången. Särskilt eftersom snart halva valmanskåren i västvärlden är 55 år eller äldre och knappast kommer ordna hyllningskonserter till dem som rycker undan drömmen om en guldkantstillvaro på spanska solkusten.
För att inte tala om vad människor födda på 70- och 80-talen kommer säga när de ser fyrtio talisterna leva loppan samtidigt som de på allvar börjar kika i sina egna pensionskuvert."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar