måndag 22 september 2008

Hybridaspen artar sig väl...




Jag har besökt mina hybridaspodlingar. Besöken har inte varit många i sommar, men mina små plantor börjar bli stora. De största är 4-5 meter höga nu och de minsta har bara växt några dm. medelhöjden bland de som fått växa normalt är ca 2 meter. De växte i och för sig lite bättre förra hösten, men det regnade mer då. Just tillgången på vatten verkar vara den största framgångsfaktorn de första åren (om man nu inte ska räkna frånvaron av vattensork).

Den största fördelen med hybridaspen är den korta omloppstiden. Får man leva och må bra så finns faktiskt en chans att man kan få se de planterade träden slutavverkas. Dessa hybridaspar ska slutavverkas senast 2025 pga. EU-stödsreglerna.

I vanliga fall så låter man träden växa i 25-27 år innan slutavverkning. I genomsnitt växer hybridaspen 1 meter i höjd och 1 cm i diameter varje år.






Hybridaspen måste normalt sett hägnas. De första åren måste man också se till att plantorna inte blir utkonkurrerade av gräset. Plantorna är dyra, i mitt fall 15 kr st. Dessa faktorer har nog en avhållande effekt på Sveriges lant- och skogsbrukare. Det är inte många som har den likviditeten att de kan ligga ute med de investerade pengarna i 15-30 år innan man erhåller avkastningen. Då hjälper det föga att hybridaspen pga sin korta omloppstid och höga tillväxt har ett nuvärde som vida överstiger de traditionella trädslagen i vårt land.





Erik har visst problem med det höga gräset... :-)

2 kommentarer:

Sir Fredrik sa...

Bäste förvärvsarbetande tvåbarnsfar på landsbygden! Som hängiven hybridaspodlare tycker jag du glömmer en mycket viktig egenskap med hybridasp (och även asp för den delen) nämligen att föryngringskostnaden för andra (och tredje och fjärde och...) generationen är noll. Hybridaspen kommer med 10000 - 100000 rotskott. Med ett redan etablerat rotsystem "tjänar" man två till tre års tillväxt på andra generationen!

Sven sa...

Helt rätt fredik! Det gäller bara att vara snabb med röjsågen.