tisdag 28 oktober 2008

En för hård gallring är ingen gallring...

Naturkultur är på ropet nu. I en artikel i ST beskrivs Harald Holmbergs process mot skogsstyrelsen för att få sköta sin skog som den alltid skötts.

I en kommentar på hemsidan skriver en person som kallar sig "Stefan" följande:






Det Stefan pekar på är sannolikt vanligare än man kan tro. Inom branschen måste det vara att ett välkänt faktum att man istället genomför en hård "gallring" istället för en slutavverkning om man misstänker att man kan få problem med sin avverkningsanmälan.

Det är också så att nästan ingen skogsägare längre kan tänka sig att gallra med förlust. Det vet branschen så man ser till att det blir en liten vinst. Som en skördarförare en gång sa till mig "Det är inget problem att få till ett netto för en kund, man bara ökar uttaget genom att bredda gallringsvägarna..."

Det verkar vara få som tittar i skogsstyrelsens författningssamling innan man ska till att gallra. Gränsen för tillåtet virkesuttag vid gallring, och när återbeskogning skall ske, är satt så högt att många av våra gallringar är för hårda och även i vissa fall medför skyldighet att anlägga ny skog, och därför i praktiken är en föryngringsavverkning i lagens mening.







Källa: ST.nu; skogsstyrelsen.se

1 kommentar:

susanna sa...

om tio år kommer jag skylla alla mina konstiga skogs teorier och skogsbeslut på dig. så att du är medveten om det..
känns bra. :)