tisdag 2 december 2008

Lösa innanfönster


(inte mina fönster, utan mosters)


Jag älskar enkelglasfönster med lösa innanfönster. Sommartid är det härligt att kunna höra vad som händer utomhus och kunna tala med personer genom glasen. Vintertid så ger innanfönstren ett oerhört vackert fönster med bra isoleringsförmåga (pga den stora luftvolymen mellan fönstren). I tester har man kunnat konstatera att de kan mäta sig med moderna 3-glasfönster.

De är även oslagbara i sin skönhet vid juletid.

Bifogar lite tips jag la in på http://www.byggahus.se/ för några år sedan:

"Fuktupptagningen:
- vadden/mossan är inte där för att täta fönstret utan för att absorbera den fukt som kan finnas mellan rutorna.
- Jag har testat vadd men den gulnar med tiden så vi har gått över till vitmossa. Mossan blir vacker och kan återanvändas under flera år. Ungarna tycker också om att lägga lite pynt mellan fönsterna. Min exfru gjorde små mosslådor för att underlätta appliceringen och återanvändningen. Mossan blir mindre skör om man återfuktar den nästa år.

Tejpning:
- sätt först fast innerfönstren. Ytterfönstren skall INTE tejpas.
- fyll en djup tallrik e.d. med kallt vatten.
- riv en remsa i samma längd som en sida av fönstret.
- dra remsan genom vattnet genom att hålla ned den under vattnet med ena handen samtidigt som du drar den med den andra handen.
- fäst remsan och fortsätt med nästa remsa.

Borttagning:
- blöt remsorna orrdentligt med vatten t.ex. med en sprejflaska
- Vänta några minuter! tills remsorna blött upp limmet. Sedan är det jättelätt att ta bort remsorna (om delar av remsorna inte följer med har du blött för lite eller inte väntat tillräckligt länge).
- Det brukar sitta kvar lite lim på bågarna. Torka bort det med en trasa."

- - -

"Fönstervadd finns att köpa på de flesta mataffärer. Den brukar ligga i anslutning till fönsterremsorna. Vadden kommer på en rulle upprullat på papper.

Man klipper av en bit som precis stämmer med längden på utrymmet mellan fönsterna. Sedan rullar man ihop den avklippta delen s.a.s på andra ledden och får då en rulle vars längd överensstämmer med längden på utrymmet mellan fönsterna. Den läggs sedan mellan fönsterna och ibland brukar man roa sig med att lägga några höstlöv e.d. på vadden för att det ska vara vackert.

Vadden läggs dit i syfte att ta upp den fukt som ev. uppstår mellan fönsterna för att hindra att detta fryser på ytterfönstret. Själv använder jag mossa eftersom den går att återanvända och då den är oerhört vacker. Vadden blir lätt gul efter en säsong.

Som alternativ till klisterremsor har jag provat fasthäftade ylleremsor från Gysinge med gott resultat. Dock inte i rum med högre fuktighet som t.ex. kök och badrum."

Inga kommentarer: