fredag 3 september 2010

En färsk dom om fotografering utan samtycke

"Inte brottsligt att fotografera sovande naken människa


Att 30-åringen fotograferade kvinnan naken och utan hennes vetskap när hon sov, är inte brottsligt. Men att han dessutom rört vid hennes underliv, även det när hon sov och utan hennes vetskap, anser hovrätten ska likställas med sexuellt ofredande.

Tingsrätten dömde mannen för sexuellt ofredande, inte bara för att han rörde vid kvinnans underliv utan också för själva fotograferandet. Mannen överklagade bara själva påföljden, dagsböter, till hovrätten. Hovrätten beslutar dock att, med stöd av praxis och av 23 a § rättegångsbalken, även pröva skuldfrågan.
Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att fotograferandet inte är brottsligt. Hovrätten konstaterar att det i svensk rätt inte finns något generellt förbud mot att utan samtycke fotografera en enskild person. Att han rörde vid den sovande kvinnans könsorgan ska dock bedömas som sexuellt ofredande, trots att de två fortfarande hade en sexuell relation när detta inträffade. Beröring av en sovande persons könsorgan får typiskt sett bedömas straffbart som sexuellt ofredande, skriver hovrätten i sin dom, utan att närmare gå in på omständigheterna i det här enskilda fallet.

Av tingsrättens domskäl framgick det dock att mannen, efter separationen, hotade med att offentliggöra nakenbilderna på kvinnan, bland annat på internet, om hon inte uppfyllde vissa villkor. Enligt kvinnan försökte mannen kontrollera hennes liv och han ålades också besöksförbud.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom genom att sätta ned dagsböterna från 100 å 300 kronor till 40 å 190 kronor. Detta då hovrätten, till skillnad från tingsrätten, funnit att endast beröringen är brottslig och inte fotograferingen."


Källa: Norstedts Juridik





1 kommentar:

Sofia sa...

Då har jag aldrig varit olaglig med kameran då....:-S