måndag 19 december 2011

Ede, Mo socken, Hälsingland

I trailern till "the girl with the dragon tattoo" skymtar detta hus förbi. Vilken roll det fick i filmen vet jag inte, det återstår att se.

Gården heter Ede ligger inom synhåll från min gård (om man typ står på taket eller tar ner några träd...) och har en intressant historia.





Ursprungligen köptes gården av kronan för att användas som översteboställe åt Hälsinge regemente. Den blev dock aldrig använt på detta sätt. Istället köptes, år 1682, Mårdnäs i Segersta in i det syftet. Gården kom att stanna i kronans ägo och utgjorde först utjord/fäbodställe till Mårdnäs. Senare kom gården att arrenderas ut av kronan.

En av de som växt upp på gården som arrendator är min farfars mor. Hon ska bl.a. ha varit med om att skjuta några av de sista vargarna där. Om jag inte minns fel så använde de får som åtel.

Nu återstår nästan bara boningshuset. Ladugården ska ha brunnit upp och den gamla bostadsbyggnaden och ett härbre har fallit ihop och förstörts av vanvård och tidens tand (i den ordningen). Jag har dock några gamla fotografier kvar från tidigt 1990-tal av dessa byggnader och några intressanta byggnadsdetaljer (jag var byggnadsvårdsintresserad redan då).

I huset på bilden finns vackra interiörer och kakelugnar kvar, dock kommer det sannolikt inte att stå kvar många år till, då golven börjar ge med sig av vanvård.

Jag har även några dokument efter gammelfarmor från någon av de inspektioner som kronan gjorde av sina arrendeställen vilket beskriver något av livet på gården.

Den ligger vackert mellan sjöarna Edesjön och Bodsjön. Min dotter vågar inte gå dit, hon och hennes kompis Lollo tror att det spökar där. Det tror inte jag, men vad vet jag...















Detalj från en uppmätning år 1705



the "Feel Bad Movie of Christmas"...



2 kommentarer:

S. sa...

Min kollega säger att hans farmor föddes o växte upp i det huset någon gång på 1920-talet..

Anonym sa...

Fångläger på Ede under andra världskriget Enligt boken
"Svenska Koncentrations läger"