tisdag 30 september 2008
"utan ställningstaganden eller värderingar"
De första delarna av skogsskötselserien har kommit. Den utges av skogsstyrelsen och finansieras av Skogsstyrelsen, Skogsindustrierna, Sveriges lantbruksuniversitet och LRF Skogsägarna. Bidrag har även lämnats av Energimyndigheten för behandling av frågor som rör skogsbränsle och av Stiftelsen Skogssällskapet.
Serien utger sig för att vara "en sammanställning av kunskap om skogsskötsel utan ställningstaganden eller värderingar". Om det sedan visar sig vara det, återstår att se. Om inte förr så bör det visa sig när avsnittet om gallring publiceras. Lyckas man vara objektiv då, så är jag bland de första som tar av hatten tackar för ett väl utfört arbete...
fredag 26 september 2008
Årsskott av hybridasp
onsdag 24 september 2008
Lapskojs
I kväll blev det lapskojs till middag. Även om barnen inte blev helt övertygade så ska jag verkligen införa rätten på min meny. Ska tänka på att sönderdela köttet bättre nästa gång och att vara mer försiktig med saltet.
Recepten på internet är sparsamma så jag bidrar med försvarsmaktens recept nedan. Det är bara att välja 1, 10 eller 100 portioner :-)
(klicka på receptet för att kunna läsa det)
Bakmaskin
Bakmaskinen, vilken uppfinning!
Den förenklar verkligen processen. Jag har periodvis bakat vitt formbröd i den, vilket den är jättebra på. Nuförtiden så bakar jag mest mina och barnens favoritbullar med den. Sådana där släta kardemummabullar som fanns att köpa förr och som man fick i lumpen. De där som hade en sådan där klibbig deg som det gick så bra att meta med...
Mitt recept (för den större modellen av bakmaskin (1,5 liter?)):
300 gram mjölk
500 gram vetemjöl
90 gram flytande smör
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk nymalda kardemummakärnor
1 påse torrjäst
- Kör degprogrammet.
- efter ca 1,5 timmar gör jag 12 st, ca 85 grams släta bullar på en plåt som får jäsa på plåten i 30 min (degen är så smidig så att du behöver inte göra dem på mjölat bord utan bara rulla dem i handen)
- Penslas med ägg.
- gräddas i ca 7 minuter i 225 graders ugn
Variationer:
- Runt jul tillsätter jag bara saffran
- ibland gör jag sockerbullar genom att pensla de färdiga bullarna med smör och doppa dem i strösocker.
Om en timme är dock bullarna slut, Emma skulle ta med sina kompisar hem... :-)
måndag 22 september 2008
Hybridaspen artar sig väl...
Jag har besökt mina hybridaspodlingar. Besöken har inte varit många i sommar, men mina små plantor börjar bli stora. De största är 4-5 meter höga nu och de minsta har bara växt några dm. medelhöjden bland de som fått växa normalt är ca 2 meter. De växte i och för sig lite bättre förra hösten, men det regnade mer då. Just tillgången på vatten verkar vara den största framgångsfaktorn de första åren (om man nu inte ska räkna frånvaron av vattensork).
Den största fördelen med hybridaspen är den korta omloppstiden. Får man leva och må bra så finns faktiskt en chans att man kan få se de planterade träden slutavverkas. Dessa hybridaspar ska slutavverkas senast 2025 pga. EU-stödsreglerna.
I vanliga fall så låter man träden växa i 25-27 år innan slutavverkning. I genomsnitt växer hybridaspen 1 meter i höjd och 1 cm i diameter varje år.
Hybridaspen måste normalt sett hägnas. De första åren måste man också se till att plantorna inte blir utkonkurrerade av gräset. Plantorna är dyra, i mitt fall 15 kr st. Dessa faktorer har nog en avhållande effekt på Sveriges lant- och skogsbrukare. Det är inte många som har den likviditeten att de kan ligga ute med de investerade pengarna i 15-30 år innan man erhåller avkastningen. Då hjälper det föga att hybridaspen pga sin korta omloppstid och höga tillväxt har ett nuvärde som vida överstiger de traditionella trädslagen i vårt land.
Erik har visst problem med det höga gräset... :-)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)